Ανησυχία από κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Επανομή

Ανησυχία από κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Επανομή

Αρ. Πρωτ. 1502/11.11.2011

Προς Υπουργό:

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Επανομής του Δήμου Θερμαϊκού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, το ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με τις γεωτρήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το 1985 στην περιοχή για την εξόρυξη φυσικού αερίου. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός, ότι οι γεωτρήσεις αυτές που δεν είχαν συνέχεια,  έχουν κλείσει με πρόχειρα σφραγίσματα. Όμως, λόγω διάβρωσης, που παρουσιάζουν οι τάπες ασφαλείας των γεωτρήσεων, είναι έντονος ο κίνδυνος διαρροής φυσικού αερίου.

Πρόσφατα, δημοσιεύματα του τύπου και ενημερωτικές εκπομπές, ανέδειξαν το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην περιοχή. Έρευνες με επικεφαλής τον καθηγητή κ.  Παπάζη, κατέδειξαν ότι παρά το γεγονός ότι η γεώτρηση έχει κλείσει, το διοξείδιο του άνθρακα εξακολουθεί να διαρρέεται στην ατμόσφαιρα. Ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος και εάν σύντομα δεν ληφθούν μέτρα, λέγεται ότι υπάρχει κίνδυνος μεγάλης έκρηξης. Στις 10 Νοεμβρίου, κλιμάκιο του αρμόδιου Υπουργείου επισκέφθηκε την περιοχή και σε συνεργασία με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΕΛΠΕ και του ΙΓΜΕ διενεργήθηκε έλεγχος, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε, ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και κίνδυνοι για τους κατοίκους και το περιβάλλον από τη συγκεκριμένη γεώτρηση. Εντούτοις, όμως, η ανησυχία των κατοίκων και των φορέων της περιοχής είναι έντονη και οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να τους καθησυχάσει και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα προς αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου από την ύπαρξη των συγκεκριμένων γεωτρήσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος από την ύπαρξη των γεωτρήσεων αυτών στην περιοχή της Επανομής;

Απάντηση Υπουργείου